11 Ιαν 2017

TO ΤΡΙΤΟΞΟ ΓΕΦΥΡΙ της πόλης των ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η πόλη των Γρεβενών διέθετε και αυτή πετρόκτιστο γεφύρι που δυστυχώς δεν διασώθηκε μέχρι σήμερα. Οι ανάγκες της πόλης, η συχνή χρήση του, η στενότητά του αλλά και τα μεγάλα φορτία που δέχθηκε η γέφυρα, την δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Ο Β΄ πόλεμος με τους βομαρδισμούς των Ιταλών και συνέχεια με τη χρήση των τάνκς/οχημάτων του γερμανικού στρατού επιβάρυναν την στατική της κατάσταση. Αμέσως μετά τον πόλεμο αντικαταστάθηκε με ξύλινη, η οποία διατηρήθηκε κακήν-κακώς μέχρι την δεκαετία του 70.
Είναι άξιο έρευνας να διαπιστωθεί, αν τα υπάρχοντα ακραία βάθρα/θεμέλια της γέφυρας έχουν και κάποιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Δείχνουν να είναι από πορόλιθο!
Με την ευκαιρία πρέπει να τονισθεί ότι στην περιοχή των Γρεβενών, υπάρχουν πληθώρα ιστορικών και αρχαιολογικών θεμάτων, είτε σε πρώτο βαθμό έρευνας είτε σε δεύτερο βαθμό, σε επίπεδο επιστημονικής/πανεπιστημιακής έρευνας-εργασίας, τα οποία θα εκπλήξουν και θα δικαιώσουν τους τολμηρούς ερευνητές (επαγγελματίες, ιστορικούς, επιστήμονες ή ερασιτέχνες). 
Οσοι από εμάς έχουμε στοιχεία, συλλογές ή τεκμήρια, είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε.
 
 
(υπόμνηση για όποιον προβεί σε δημόσια χρήση: Αρχείο & © Αλέξ. Τζιόλα).

 
 

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ είπε...

Οι πέτρες της λιθοδομής φαίνεται να είναι από ΠΟΡΟΛΙΘΟ! Γι αυτό, επισημαίνω ότι είναι άξιο έρευνας από ιστορικούς/αρχαιολόγους πότε κτίσθηκε ακριβώς και τι ακόμη μπορεί να ανακαλύψει κανείς στα ακραία βάθρα που υπάρχουν ως υπολλείματα. ΤΟΛΜΩ να πώ ότι τα υλικά κατασκευής παρομοιάζουν με αυτά της γέφυρας του Πασά του Αλιάκμονα. Αν πράγματι αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί τότε το ιστορικό νήμα για το πότε θεμελιώθηκε η γέφυρα θα μας αφήσει όλους άναυδους. Επίσης η τοποθεσία/Λατομείο προμήθειας της πέτρας μπορεί να δώσει και άλλες εκδοχές για το τρόπο ανοικοδόμησης άλλων μνημείων.